Blog Beauty Revolution
Beauty Revolution

Lucruri nestiute despre unghii

     Le păstrați mereu curate, iar manichiura este cartea lor de vizită. Pe lângă toate acestea, sunt lucruri pe care nu le ştiți despre unghiile dumneavoastră. Să aflăm împreună care sunt cele mai interesante.

 Unghiile de la mâna dominantă vor creşte întotdeauna mai repede

    Potrivit oamenilor de ştiință, unghiile sunt cele care îi diferențiază pe oameni de restul grupului de mamifere. Pe de altă parte, cercetătorii au demonstrat faptul că cele care cresc mult mai repede sunt unghiile de la mâna dominantă. Conform datelor oferite de American Academy of Dermatology, unghiile de la picioarele cresc doar 1,6 mm pe lună. Multe persoane cred că odată ce le apar puncte albe pe unghii, au o deficiență majoră de calciu sau chiar o lipsă de vitamine. Specialiştii demontează însă acest lucru şi susțin că petele albe de pe unghii nu sunt decât semne ale unor traume la care a fost supusă unghia. Foarte interesant este faptul că unghiile şi părul sunt formate din aceleaşi elemente. Ce înseamnă asta? Că toate alimentele pe care le consumați pentru a avea podoaba capilară la care visați sunt excelente şi pentru a avea unghii de calitate. Pentru ca acest lucru să se întâmple, aveți nevoie de o dietă bogată în fructe, antioxidanți, vitamine, dar şi legume, proteine şi minerale. Extrem de importantă este şi cheratina, acea proteină care este de un real ajutor atât unghiilor cât şi părului.

   Unghiile domnilor cresc mult mai repede decât ale doamnelor

   Sunt bărbații mai norocoşi la capitolul unghii decât doamnele? Răspunsul este da, pentru că unghiile lor cresc mult mai repede. La fel se întâmplă însă şi când e vorba de femeile însărcinate. O altă ciudățenie legată de unghii este de ce sunt roase, mai ales în perioada cuprinsă între 10-18 ani? Nici specialiştii nu au dat un răspuns clar la această întrebare, dar un lucru e cert: vă puteți trezi cu anumite infecții ale pielii sau ale patului unghiei. Mai mult decât atât, cei care-şi rod unghiile au intrat din anul 2016 în categoria persoanelor care suferă de tulburări obsesiv compulsive, în celebrul Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Un alt lucru mai puțin ştiut despre unghii este că trebuie lăsate să respire. Ce înseamnă asta? Că nu trebuie să faceți o criză de nervi atunci când nu vă puteți duce la manichiură în fiecare săptămână. E spre binele dumneavoastră. Oamenii de ştiință afirmă că unghia este un țesut viu, iar atunci când dumneavoastră o încărcați cu gel sau ojă, nu faceți altceva decât să îi diminuați rolul de a preveni infecțiile. Mai mult decât atât, indiferent ce profesionalist s-ar ocupa de unghiile dumneavoastră, gelul tot le usucă. În timp, dacă nu le veți lăsa să respire, e posibil ca acestea să devină mult mai rigide şi să se rupă foarte repede.

   Stresul şi supărările afectează unghiile

    Pare greu de crezut, însă medicii dermatologi pot trage imediat concluzia despre starea dumneavoastră de sănătate, doar dacă vă vor privi unghiile. Astfel, persoanele care au unghiile colorate în albastru e posibil să se confrunte cu o boală de plămâni. Dacă există capilare prezente în cuticule, s-ar putea să se pună problema unei boli auto imune. De asemenea, unghiile galbene sau albe vin în ajutorul medicului pentru a diagnostica boli foarte grave, în fața cărora cu greu se poate face față. Medicii vă avertizează în acest sens şi spun că imediat ce observați modificări ale culorii unghiei sau pete pe cuticule să luați atitudine şi să mergeți la control. La rândul lor, punctele albe care apar pe unghii, dar şi unghiile încarnate, infecțiile bacteriene şi liniile verticale vorbesc de alte maladii. În altă ordine de idei, Academia Americană de Dermatologie afirmă că ritmul de creştere al unghiilor este afectat, fie că vrem, fie că nu, de anotimp. Ați avut o perioadă stresantă şi ați constatat că unghiile nu mai cresc ca altădată? Nu vi s-a părut deloc, spun cercetătorii, pentru că stresul cronic inhibă creşterea acestora. De aceea, se recomandă să dormiți orele care sunt necesare şi să vă relaxați cât puteți de mult. Un alt lucru demn de luat în seamă este faptul că puțini sunt cei care suportă sunetul pe care unghiile îl fac pe tablă. Care să fie motivul? Unul dintre acestea, spun specialiştii, se referă la frecvența ridicată pe care o are acest sunet, care este mult amplificată de canalul auditiv al persoanei în cauză. Mai mult decât atât, este vorba şi de o componentă psihologică.

   Întretineti cuticulele cu mare atentie

    Fiți extrem de atenți la cât de bine îngrijiți cuticulele, pentru că acestea dețin un rol extrem de important în structura unghiei. Totodată, cuticulele sunt o excelentă barieră de protecție împotriva microbilor. Ca atare, se recomandă să folosiți instrumente de cea mai bună calitate care, bineînțeles, să fie întotdeauna dezinfectate. Din lucrurile interesante despre unghiile dumneavoastră face parte şi duritatea acestora. Care, se pare că este moştenire de familie, fiind determinată de genetică. În plus, trebuie să aveți grijă şi ce măsuri luați ca să le hidratați, mai ales când constatați că unghiile se rup sau încep să se cojească. În acest context, nu spălați vasele şi nu curățați casa dacă nu veți folosi mănuşi de protecție. Nu folosiți în exces dezinfectant pentru mâini, pentru că atât unghiile cât şi cuticulele şi mâinile se vor usca în mod excesiv. De câteva ori pe zi folosiți o cremă hidratantă, care vă va fi de un real ajutor pentru ca unghiile să fie mereu hidratate. Nu în ultimul rând, trebuie să aveți mare grijă să nu vă loviți unghiile. Asta pentru că ele trebuie să fie vascularizate ca să supraviețuiască. În cazul unor lovituri sau traume, acest flux se poate întrerupe, iar unghia nu va mai avea cum să fie hrănită. În loc ca unghia să se dezvolte aşa cum ar fi normal, aceasta se va deprinde, va cădea şi va lăsa loc unei unghii, noi, sănătoase. Asta în cazul cel mai fericit. Dacă însă trauma are loc în zona rădăcinii unghiei, chiar sub cuticule, specialiştii spun că e posibil ca forma de creştere a noii unghii să fie afectată pentru totdeauna.